Barsa htela da proda mladog Mesija, a onda je uradio OVO

Tog 24. avgusta 2005, u Barseloni su se spremali za dve stvari. Pre svega za veliki, istina prijateljski, meč sa Juventusom, ali i za “čistku”. Klub je trebalo osloboditi viška igrača, pa bila “već viđena” stvar da će biti prodat i 18-godišnji Lionel Mesi. A onda je trener Frank Rajkard – rešio da ga pošalje na teren protiv “stare dame” iz Torina. I, baš tu negde, počinje novija istorija fudbala.

Mesi je tog 24. avgusta imao 18 godina i tačno dva meseca. Bio je odličan u Barsinoj akademiji, no jedno je bila La Masija, a drugo svet profesionalaca. A i čuveno pitanje “kako će ovaj momčić (tada ni 170 cm visok) da se nosi sa snažnim odbranama rivala na španskoj i međunarodnoj sceni?” nije mu išlo u prilog.

Igrao je u ofanzivnom delu ekipe. Mnogi maštaju o tome, naravno, ali u Barseloni uopšte nije bilo malo kvalitetnih igrača sa sposobnostima da postižu ili “nameštaju” golove. Da li Mesija probati u veznom redu onda? Teško, Ćavi je tamo. I Ronaldinjo. I Inijesta. A onako uzgred i Deko, i novopridošli Van Bomel, i Edmilson, Ludovik Žili… U napadu, za dva mesta u Rajkardovoj formaciji, konkurisali Henrik Larson, Samujel Eto, Maksi lopez, pojačanje od tog leta Santijago Ezkero… Gde staviti klinca Mesija!?

FOTO: YOUTUBE
Ronaldinjo

A opet, Rajkard ga je poslao na teren protiv Juvea. Kad već treba da isprate mladića iz kluba, da bar oseti čar igranja protiv najvećih timova Evrope. Čekao ga je transfer u Espanjol, a Espanjol nije bio neka sila ni u Španiji, kamoli na kontinentu.

“Sećam se, kao da je juče bilo, igrao sam tada u Espanjolu. Pričali su o njemu kao o niskom klincu iz Barsine akademije koji treba da dođe”, otkriva trener Totenhema, Maurisio Poketino.

On dodaje da se sve promenilo u pomenutoj noći, tog 24. avgusta 2005.

“Sve je bilo spremno za transfer, sećam se. A onda su ga pustili da igra protiv Kapelovog Juventusa u meču za trofej Đoana Gampera. I, bio je toliko fantastičan, Fabio Kapelo ga je nahvalio na sav glas posle meča, da su u Barseloni rešili da ga zadrže. Sada kada pogledate, možda bi, da nije igrao na tom meču, on bio najveća zvezda Espanjola. Možda bi Espanjol bio Barsa. Možda bismo bili saigrači, pa da ga posle treniram”, setno će Poketino.

Pa opet, strateg Totenhema kaže da sam Mesijev debi u takmičarskom meču (u oktobru 2004. je učestvovao u pobedi u gradskom derbiju nad Espanjolom od 1:0) nije bio spektakularno ispraćen.

“Bio je tada samo jedan od brojnih klinaca iz La Masije. Prosto, neki novi momak koji se zove Ćavi, Inijesta, Ivan de la Penja. Zapravo, ne. De La Penja je 1995. doneo ekploziju uzbuđenja. Večno ću pamtiti kako nam je (Brazilac) Ronaldo govorio da je Ivan de la Penja najbolji fudbaler kog je ikada video i sa kojim je igrao”, rekao je strateg Totenhema.

Eksplozije možda nije bilo kada je Mesi debitovao u oktobru 2004., ali je u “oproštajnoj utakmici” protiv Juventusa bilo. Odigrao je ovako…

… i naterao te noći čelnike Barselone da ga ne prodaju i ostalo je istorija.

A fudbalska istorija će upisati da je za sredu 3. oktobar zakazan meč Lige šampiona Totenhem – Barselona. Sa jedne strane Maurisio Poketino, strateg londonskog kluba i nesuđeni saigrač talentovanog klinca iz La Masije. Sa druge strane Lionel Mesi, najveći vođa kog je Barsa ikada imala.

FOTO: TANJUG/AP
Lionel Mesi

Preuzeo je tu ulogu baš one noći kada su ga čelnici slavnog kluba gledali kao već prodatu robu. On je tada izašao na teren, gledao kako su na drugoj strani terena Abijati, Kanavaro, Pesoto, Kamoranezi, Vijeira, Del Pjero, Ibrahimović, Trezege i ostatak “Juvea” i pokazao – da će biti veći od svih njih.

2,828

Leave a Reply